Wracając wspomnieniami do kilkukrotnie odwiedzanej (i uwielbianej) przeze mnie Bułgarii, natrafiłam na przepis patatnika – ziemniaczanej zapiekanki z tradycyjnymi bułgarskimi serami, przyznaję że nie spotkałam się z tym daniem będąc na miejscu. Spróbowałam je przyrządzić sama, efekty widać poniżej. Jednak zastrzegam, że patatnik byłby pewnie bardziej intensywny w smaku, gdybym użyła tradycyjnego sirene i kaszkawał.

Potrzebne składniki:

  • ok. 10 średnich ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • pęczek dymki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g białego sera (można użyć fety, bądź sera bałkańskiego)
  • 100 g sera żółtego (oryginalny ser kaszkawał, w zamian można użyć cheddara)
  • łyżeczka soli
  • natka pietruszki
  •  

     

    1. Obrać ziemniaki i pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę, marchewki i sery zetrzeć na tarce, posiekać dymkę i czosnek.
    2. Całość wymieszać, dodać soli, masła i oleju.
    3. Wstawić do piekarnika na 200 º C (przedostatnia półka), piec przez 20 minut.
    4. Gdy z góry zrobi się brązowawy, przemieszać całość i dodać szklankę gorącej wody, przemieszać i piec kolejne 20-25 minut.

    Po wyciągnięciu z piekarnika posypać natką pietruszki. :)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Smacznego!

    Przepis pochodzi z: 
    http://kulinaria.bg/recipes/patatnik-s-morkovi