Natrafiłam na mnóstwo przepisów szparagowych; to szparagi pod pierzynką, to zawijane serem, to zmielone na papkę, to z truskawkami (!) i wiele, wiele innych. Pytam po co? Szparagi są pyszne same w sobie. ;) Stąd też u mnie pojawiają się jedynie w towarzystwie młodych ziemniaków z delikatnym sosem ziołowo-serowym.

Potrzebne składniki:

  • bukiet szparagów zielonych
  • masło
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz
  • Ser Arla Buko zioła ogrodowe
  • jogurt naturalny
  • odrobina startego sera gouda
  • lubczyk, bazylia
  • młode ziemniaki
  • koperek
  1. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki (ok. 0,5 cm) i obieramy w 1/3 od dołu (cieniutkich szparagów nawet nie warto obierać i obcinać).
  2. Zdecydowałam się na smażenie, nie gotowanie, także szparagi podsmażamy delikatnie na maśle (z odrobiną oleju), z jednej i drugiej strony 3-4 min. W trakcie smażenia solimy.

Sos:

W rondelku rozpuszczamy 1/3 sera Arla Buko, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, odrobinę startej goudy, posiekany lubczyk, bazylię, pieprz.

Wydaję mi się, że przepis na gotowanie ziemniaków jest zbędny. ;)

Dodatkowo pojawia się świeża sałata z pomidorami i szczypiorkiem.

Smacznego!