Pesto z oliwek? Właściwie czemu nie. I był to strzał w dziesiątkę.

Potrzebne składniki:

  • słoiczek oliwek czarnych (ja użyłam Baresa 130 g wg wagi odcieku)
  • pół słoiczka oliwek zielonych (jw.)*
  • garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico
  • 4-5 plastrów pomidorów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii

Oliwki z oliwą miksujemy blenderem, wsypujemy garść rozgniecionych orzechów, posiekany drobno czosnek, pomidory i bazylię.

Całość mieszamy i zostawiamy żeby się przegryzło.

Ja podawałam pesto z dodatkowo pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.

 

*mniejsza ilość oliwek zielonych ze względu na to, że pesto byłoby za słone

Smacznego!