Kalafiorowa kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, a zwłaszcza z latami przedszkola. ;) Zupy sprawdzają się w letnie dni, zwłaszcza te lekkie i wartościowe.

Kalafior wbrew pozorom jest bardzo wartościowy,  (dlatego warto uważać by go nie rozgotować!), zawiera m. in. : potas, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz witaminy: K, B1, B2, B6, C i kwas pantotenowy, który niezbędny jest do prawidłowego metabolizmu białek, tłuszczów oraz cukru, usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy i wiele, wiele innych.

Korzystając z letnich bogactw, na wywar polecam młode jarzyny.

PRZEPIS WEGAŃSKI, bez dodatku jogurtu/z jogurtem wegańskim

Potrzebne składniki (dla 4 osób):

Wywar:

  • marchewka
  • młody seler (wraz z nacią)
  • młoda pietruszka
  • młody por
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pół kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • pół pęczka koperku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/jogurtu wegańskiego
  • sól, pieprz

 

  1. Jarzyny pokrojone w kostkę gotujemy w 0,5 l – 0,75 l osolonej wody przez ok. 10 min., następnie dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 1-2 liście laurowe.
  2. Po 5 min. dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub gotujemy w osobnym garnku) i gotujemy przez 10 min.
  3. Po 10 min. dodajemy podzielony na różyczki kalafior i całość gotujemy od 8-10 min.
  4. Chwilę przed zdjęciem z kuchenki dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i zabielamy jogurtem naturalnym.

Smacznego!