Czas aby rozwiać wczorajszą tajemnicę. Wczorajsze kolorowe składniki z patelni stanowiły bazę do greckiej zapiekanki -czyli musaki, w wersji wegetariańskiej.

Danie to nie zawiera tylko tytułowych składników, jest ich znacznie więcej, bogate jest w wiele witamin i co najważniejsze liczy niecałe 400 kalorii!


Do wykonania tego dania zainspirował mnie przepis z książki „Potrawy z warzyw” (dystrybucja www.wydawnictwo-olesiejuk.pl ), który został nieco przeze mnie  zmodyfikowany.

Potrzebne składniki: (4-5 porcji)

  • 85 g soczewicy, opłukanej i odcedzonej (ja użyłam soczewicy z puszki 240 g)
  • 1 bakłażan pokrojony w plastry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 pory, pokrojone w plastry
  • pęczek selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku (większe)
  • 1 żółta papryka
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki przecieru z pomidorów
  • puszka fasoli czerwonej (400 g)
  • 300 ml jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
  • 2 jajka
  • 30 g parmezanu (ja użyłam mozzarelli tartej(50 g), z racji tego, że wszystkie parmezany zawierają podpuszczkę naturalną)
  • pieprz kolorowy
  • po łyżeczce przypraw, ja użyłam przyprawy do fasoli, czubrycy czerwonej, garam masali, majeranku
  • świeża bazylia

 

 

 

 

 

 

 

  1. W przypadku gotowanej soczewicy gotować 30 min., odcedzić, spłukać, ponownie odcedzić i odstawić.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W międzyczasie ugotować plastry bakłażana, wkładając je do wrzątku na 2 min.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pory, posiekany seler naciowy, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. Po 5 min. dodać ugotowaną soczewicę (bądź z puszki), pomidory z puszki, wino, przecier, fasolę z puszki, wybrane zioła i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min.
  5. Do żaroodpornego naczynia nałożyć połowę warzywnej mieszanki (bazy) i przykryć warstwą plastrów bakłażana. Powtórzyć to raz jeszcze.
  6. Zmieszać jogurt z jajkami. Ja dodałam do tego jeszcze garam masalę, pieprz i świeżą bazylię.
  7. Polać tą masą z wierzchu i posypać mozzarellą (bądź parmezanem).
  8. Piec w 180 st. C. przez 35-40 min. na złocisto – brązowy kolor.

Niezawodny smak gwarantowany!

Smacznego!

Zapiekankowe szaleństwo Soczewica. Odsłona I Rasta