Bo dlaczego tylko z ziemniaków? Alternatywa dla tradycyjnych frytek, oryginalny dodatek do obiadu. Albo obiad sam w sobie! Ważne, że na szybko.  Lepsze niż mrożonka, sprawdzony obiad dla zabieganych, nie lubiących siedzieć godzinami w kuchni. ;)

PRZEPIS WEGAŃSKI, bez dodatku sera/z serem wegańskim

Potrzebne składniki:

  • dowolna ilość tofu (ja użyłam marynowanego)
  • dowolna ilość cukinii
  • tarta mozzarella na panierkę
  • mąka bądź bułka tarta
  • mieszanka ulubionych ziół/przypraw
  • oliwa do smażenia

Cukinię obieramy ze skórki (panierka będzie trzymała się lepiej), kroimy w paski, tofu także.

Mąkę/bułkę tartą, mozzarellę i przyprawy/zioła mieszamy w miseczce i obtaczamy nasze paski.

Smażymy w głębokim oleju, aż będą złote, w między czasie obracając.

Podajemy jako dodatek do obiadu, lub jako przekąskę z dipem bądź w towarzystwie pomidorów.

 

Smacznego!


Obiad