Mamy wrzesień, owoce sadu spadają z drzew, popołudnia przy kawce, herbatce – przydałoby się coś przekąsić? Przedstawiam przepis na ciasto ze śliwkami.

Potrzebne składniki:

  • dowolne owoce (u mnie śliwki 1/2 kg)
  • 250 g margaryny
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy wodę i cukier, mieszając co jakiś czas (nie można doprowadzić do gotowania!)
  2. Odstawiamy rozpuszczoną margarynę z cukrem, czekamy aż ostygnie.
  3. W międzyczasie przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier z wanilią i proszek do pieczenia.
  4. Do margaryny z cukrem dodajemy jajka i miksujemy.
  5. Stopniowo dodajemy mąkę delikatnie miksując.
  6. Całość przelewamy do wysmarowanej foremki tortowej 24 cm. i wykładamy wydrylowane śliwki.
  7. Pieczemy ok. 35 min. w 180 st. C


Smacznego!

*Inspiracja