Jesień darzy nas wieloma smakami, stąd też przyszedł czas na dynię i mój eksperyment kulinarny w postaci kremu. Polecam. ;)

Potrzebne składniki (5-6 porcji):

  • 1/2 średniej wielkości dyni
  • pestki dyni
  • filiżanka mleka kokosowego (ok. 180 g)
  • świeży imbir (niewielki kawałek)
  • 4-6 ziaren kardamonu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • łyżka oliwy
  • sos sojowy

  1. Połowę dyni opróżniamy (pestek nie wyrzucamy!), obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w 0,5-0,7 l wody.
  2. Gdy dynia zmięknie blendujemy ją (wody nie odlewamy) , dodajemy sok z pomarańczy, starty imbir (ja starłam kawałek wielkości ok. 2 cm), skruszony moździerzem kardamon, łyżkę oliwy, całość blendujemy dokładnie.

Ja dla wyrazistości smaku zdecydowałam się jeszcze na dodanie soku z połowy niewielkiej cytryny, a na koniec wlałam filiżankę mleka kokosowego i ponownie dokładnie zblendowałam.

Podawać z prażonymi (na łyżce oliwy) pestkami dyni i sosem sojowym.

A na koniec…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

resztka z pestkami, o których zapomniałam, a tak świetnie chrupią i smakują!

Smacznego!