…czyli kartofle z sirene

Pojawił się już kiedyś tradycyjny „patatnik bułgarski” z sirene, na bazie ziemniaków, jarzyn i bułgarskich serów.

Dziś chciałam przedstawić typowo bułgarską, szybką potrawę, nieco „spolszczoną”, bo z dodatkiem pieczarek.

Jest to danie proste, szybkie, sycące, podawane w oryginalnym bułgarskim naczyniu.

Zrealizowałam je przy użyciu prawdziwych, tradycyjnych serów bułgarskich – kaszkawału i sirene (dostępne również w sklepach internetowych).

 

Potrzebne składniki (danie dla 2 osób):

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • ok. 150 g pieczarek
  • 100 g sirene (biały słonawy krowi ser, zamiennie można użyć białego sera solankowego lub niskotłuszczowej kruchej fety)
  • 100 g kaszkawału (żółty bułgarski ser krowi o charakterystycznym smaku, ew. można użyć cheddara)
  • czubryca
  • sól
  • oliwa

Naczynie natłuszczamy oliwą, obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry i wykładamy dno naczynia, posypujemy czubrycą, solą i ewentualnie rozmarynem.

Następnie na wierzch kładziemy pokruszony ser sirene i wykładamy kolejną wartwę pokrojonych w półplastry pieczarek.

 

Czynność powtarzamy: wykładamy plastry ziemniaków, polewamy oliwą, posypujemy czubrycą i solą, wykładamy warstwę pieczarek, kropimy oliwą i całość posypujemy przyprawami.

 

Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. (180-200 st. C)

Po 30 min. gdy górna warstwa pieczarek skurczy się, posypujemy skruszonym serem sirene i startym kaszkawałem.

Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 10-15 min. aż warstwa górna zbrązowieje.

 

Smacznego!

Warto zaopatrzyć się w bułgarskie sery, są naprawdę niesamowite!