Ostatnio gotowaliśmy buraczki, a co z „czerwoną wodą” po gotowaniu? Podstawa naszego barszczu! Przecież nic zmarnować się nie może.

A co do właściwości buraka: przesyłam tutaj.

Potrzebne składniki:

  • wywar z ostatnio gotowanych buraków (jednak bez niego też damy radę, jeśli zaczynamy „od podstaw”)
  • 2 średnie buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pół cebuli
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe
  • 2 ziemniaki
  • puszka fasoli czerwonej
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • natka pietruszki

 

 

 

 

  1. Buraki kroimy w średnie kawałki i gotujemy przez ok. 10 min.
  2. Jarzyny wraz z cebulą gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min., bądź w pozostałym wywarze z ostatnio gotowanych buraków.
  3. Następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
  5. Pozostałą wodę z ugotowanych buraków przelewamy do gotujących się jarzyn.
  6. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  7. Po 5 min. dodajemy starte na tarce buraki, wciskamy czosnek i wciskamy sok z połowy cytryny, ciągle gotując na małym ogniu.
  8. Gdy ziemniaki będą ugotowane dodajemy opłukaną fasolę z puszki i doprawiamy pieprzem i solą.
  9. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki i ewentualnie z kleksem śmietany.

Smacznego!