Pewnie nie raz byliście w sytuacji, gdy w brzuchu burczało przeraźliwie, a w lodówce pustka i zapychaliście się chlebem, bo nie było nic „na szybko” co, po pierwsze zaspokoiłoby głód, po drugie było pożywne i przede wszystkim zdrowe.

A o tym dlaczego warto jeść kaszę tutaj.

Przedstawiam pomysł na szybkie danie, potrzebne nam będzie tylko:

 

  • szklanka ulubionej kaszy (jaglanej/gryczanej)
  • puszka pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • natka pietruszki
  • garść zielonych oliwek
  • łyżka oleju/ oliwy tłoczonych na zimno
  • sos sojowy
  • pieprz grubo mielony
  • oregano (ulubione zioła)

*opcjonalnie kawałek ulubionego sera/tofu + coś do panierowania/zmarynowania

Ugotowaną kaszę mieszamy na patelni z pomidorami z puszki, dodajemy oliwę/olej, drobno posiekany czosnek, oliwki, pieprz, przyprawy. Całości dajemy się przegryźć na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, świeże zioła.

 

Podajemy z kosteczkami marynowanego tofu, bądź jak na zdjęciu z kawałkami panierowanego sera.

 

Smacznego! ;)

 

Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)