Na początek słów kilka o właściwościach:

Rukola zwana także rokiettą siewną uznawana jest za naturalny lek, pomaga ona szczególnie w procesie trawiennym, zapobiega otyłości, leczy nieżyty i wrzody żołądka, likwiduje zgagę, wzdęcia, bóle żołądka. Obniża gorączkę, leczy schorzenia górnych dróg oddechowych. *

Potrzebne składniki:

  • 3 garści rukoli
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 plastry suszonego pomidora
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • garść zielonych oliwek
  • pieprz kolorowy mielony
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta majeranku suszonego
  • odrobina wody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rukolę płuczemy, pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

Wszystkie składniki blendujemy na nie całkiem gładką masę. Jeśli masa będzie nam się wydawała zbyt „sucha” dodajmy odrobinę wody.

 

Pesto nadaje się zarówno do makaronu, na kanapkę, czy do kotletów/burgerów, na które przepis pojawi się następnym razem. ;)

 

Smacznego!