Dziś na szybko, stąd połowa talerza została ucięta i pojawi się wkrótce. ;)

Purée tylko ziemniaczane? A skąd! Marchewkowe zdrowsze.

 

Potrzebne składniki:

(4 średnie porcje)

  • 250 g marchewek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • opcjonalne 2 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 2 cm. imbiru
  • pieprz grubo mielony
  • tymianek
  • sos sojowy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Marchew obraną i pokrojoną w niewielkie kawałki gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15-20 min.

Odcedzamy, dodajemy łyżkę oleju i blendujemy*, w między czasie dodajemy stopniowo mąkę kukurydzianą i ew. jogurt/ sok z cytryny, starty imbir, pieprz, tymianek i sos sojowy.

Gotowe!

*polecam przykryć garnek woreczkiem/ściereczką jeśli nie chcemy być pokryci pomarańczowymi kropkami ;)

 

Smacznego! :)