Zazwyczaj cukinię faszeruję, smażę, zapiekakam, tym razem postanowiłam wykorzystać ją w inny sposób. Wyszło coś na wzrór tortu, może nietypowej lasange? Oceńcie sami. :)

 

 

 

A do przygotowania potrzebujemy: (czas przygotowania ok. 60 min.)

  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1/2 filiżanki słonecznika/pestek dyni
  • 2 pomidory bez skórki
  • 2 łyżeczki przecieru z pomidorów
  • czubryca, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, sos sojowy, bazylia, rozmaryn (lub inne ulubione przyprawy)
  • 1 1/2 cukinii
  • kawałek pora
  • siemię lniane
  • oliwa/olej tłoczony na zimno

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę płuczemy, gotujemy do odparowania wody (może być lekko twardawa).
  2. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy opłukany słonecznik, pomidory pokrojone w kostkę.
  3. Przekładamy do naczynia z ugotowaną kaszą, dodajemy przecier z pomidorów, przyprawy, oliwę i całość mieszamy.
  4. Natłuszczamy naczynie żaroodporne, cukinię kroimy w cieniutkie pasy.
  5. Przekładamy na przemian cukinię z kaszą (widoczne na zdjęciu). Całość skrapiamy oliwą.
  6. Pora kroimy w cienkie plasterki i przykrawamy nasz „tort”, na końcu posypując siemieniem lnianym.
  7. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Po 10 min. ustawiamy na 200 st. C. i włączamy termoobieg. Pozostawiamy w piekarniku na kolejne 10 min.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!