Czy też przy ostatnim szale pogodowym macie ochotę na jedzenie czegoś lekkiego? Myślę, że ta prosta sałatka okaże się trafionym wyborem.

Wszystko powoli budzi się do życia, lada moment wszystko się zazieleni, a już dziś odrobina zieleni na talerzu. :)

Potrzebne składniki:

  • seler naciowy
  • ogórek zielony
  • ziarna słonecznika
  • ser bałkański/solankowy/feta (wedle uznania ;))
  • czarne oliwki
  • sok z cytryny
  • grubo mielony pieprz czarny

Obranego ogórka przekrawamy dwukrotnie wzdłuż i kroimy w ok. 2 cm. kawałki, podobnie z selerem naciowym, skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik, oliwki kroimy w plastry lub połówki, ser kruszymy w dłoniach, podajemy z świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego! ;)

 

 INNY PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SELEREM NACIOWYM -> KLIK

 

 

 

Słów kilka o właściwościach:

Słonecznik - bogaty w wapń, fosfor, witaminę D, miedź i cynk.

Pomaga w prawidłowym rozwoju kości i wspomaga odporność. *

Seler naciowyogromna dawka witaminy C! Dwukrotnie większa niż w cytrusach, ponadto przyspiesza metabolizm, usuwając szkodliwe produkty uboczne, oczyszcza organizm z toksyn.

Czarne oliwki – bardziej wartościowe niż zielone, decydują o tym ich późniejsze zbiory. Są skarbnicą drogocennego tłuszczu, bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo oraz witaminy z grupu B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.

Uwaga! kaloryczne - Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal. *

 

 

*D. Grupińska – „Wiosna. Żyj zgodnie z porami roku”

 

 

Przepis bierze udział w akcji:

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wytrawny-podwieczorek-na-tarasie