A dziś tak na szybko: pasta z pieczonego czosnku idealna do faszerowania naszych grillowanych warzyw. ;)

 

Potrzebne składniki:

  • 1 1/2 główki czosnku polskiego
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • solidny pęczek zieleniny (ja dodaję pół na pół koperku z natką pietruszki)
  • sól
  • pieprz grubomielony
Ząbki czosnku oddzielamy (niekoniecznie, jednak przyspieszy nam to proces obróbki ;-)) i pieczemy/grillujemy przez 15 min. bądź trochę dłużej, aż ząbki czosnku będą miękkie i kremowe. ;) 
Łączymy obrane ząbki z ricottą, całość blendujemy, doprawiamy i dodajemy posiekaną drobno zieleninę. Całość mieszamy i gotowe!

 

*opcjonalnie można dodać 1-2 ząbki świeżego czosnku

Myślę, że taka pasta świetnie nada się na przyjęcia, grilla, do faszerowania, jako dip i nikogo nie zawiedzie. ;)

Już wkrótce podzielę się z Wami do czego ją ostatnio wykorzystałam.

 

Smacznego!