Suche pieczywo? Nie tylko na bułkę tartą!

Pamiętajmy o tym żeby w naszej kuchni nic się nie zmarnowało, a już o zgrozo nie trafiło do kosza.

Zapraszam po przepis na zapomniane już śląskie knedle z pieczywa.

A do przygotowania potrzebujemy (składniki na 3-4 porcje):

 

  • 2-3 szklanki suchego/czerstwego pieczywa razowego (lepiej sięgnąć po pieczywo ciemne, czy razowe, wyjdzie nam to na zdrowie :))
  • 1 szklanka zagotowanego mleka lub wrzącej wody
  • łyżka oleju (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 1 ½ cebuli
  • garść zieleniny (natka pietruszki/koperek/szczypior)
  • 1 jajo z chowu wolnowybiegowego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

 

Pieczywo kruszymy w dłoniach, zalewamy mlekiem/wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 min.

W międzyczasie drobno posiekaną cebulę smażymy na patelni.

Do chlebowej masy dodajemy cebulę, jajo, przyprawy i całość mieszamy ręką.

Formujemy niewielkie knedle, które gotujemy 20 min. we wrzącej wodzie z rozgniecionymi ząbkami czosnku i dodatkiem ulubionych przypraw.

 

Podajemy z pieczarkami, domowym sosem pieczarkowym, bądź masłem.

 

Nie objadajmy się knedlami zbyt często, bo są dosyć kaloryczne. ;)

 

Smacznego!