Za oknem coraz cieplej, promienie słoneczne przywołują wspomnienia i zapachy kulinarnej Bułgarii.

A ja zdradzam przepis na bułgarski sacz (сач), brzmi tajemniczo, a wykonanie nie jest trudne.

Potrzeba nam tylko kilku warzyw, dobrej oliwy i bułgarskiej czubrycy.

Ważne jest także naczynie, Bułgarzy sacz podają w żeliwnym naczyniu, prosto z ognia.

Ja sięgam po bułgarskie gliniane naczynie i posiłkuję się piekarnikiem.

 

Potrzebne składniki:

  • cukinia
  • bakłażan
  • pomidor
  • pieczarki większe
  • ziemniaki niewielkie
  • cebula
  • marchewka
  • papryka podłużna zielona, bądź nasza polska biała
  • oliwa z oliwek
  • czubryca

Ja od siebie dodaję jeszcze „ubrane” ząbki czosnku i kurkumę. :)

 

 

Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż, marchewkę w słupki, cebulę w plastry, pomidora kroimy na pół, kapelusze pieczarek w całości, ziemniaki na pół, paprykę na pół.

 

Do nasmarowanego naczynia oliwą wkładamy kolejno bakłażany, cukinie, ziemniaki, paprykę, kropimy wszystko oliwą, przyprawiamy czubrycą, dorzucamy marchewkę, cebulę i połówkę pomidora, z 2 kapelusze pieczarek (taką ilość zazwyczaj podają Bułgarzy), całość ponownie skrapiamy oliwą i przyprawiamy.

Wstawiamy do piekarnika na 170-180 st. C., na przedostatnią półkę piekarnika, jeśli zależy nam na czasie przykrywamy naczynie, czego nie polecam, bo warzywa nam się uduszą, a nie upieką. Stracą tym samym na sprężystości.

 

Poniżej przedstawiam oryginalnie podany sacz w jednej z bułgarskich restauracji. Zamawiając miskę sałatki szopskiej, chlebek pita, ze spokojem możemy liczyć (nawet 4 osoby!) na zaspokojenie głodu.

 

Mmm… tęsknię za takimi kolacjami. :)

Smacznego!

 

 

Czubryca:

Czubryca, jak niektórzy uważają, nie jest mieszanką wielu ziół! Jest jedną rośliną, choć można ją mieszać z innymi przyprawami tworząc mieszanki.
Czubryca jest ziołem o drobnych jasno-zielonych listkach wystepująca na Bałkanach, choć biologicznie jest zbliżona do naszego cząbru ogrodowego to jednak o całkowicie innym smaku i zapachu.

Do czubrycy zielonej, aby uzyskać jej genialny i niesamowity smak Bułgarzy dodają małą ilość soli morskiej i czosnku tworząc „szarena sol”. *

Bułgarzy czubrycy używają główniedo zup, fasoli, zapiekanek.

 

 

Przepis bierze udział w akcji: