Dawno nie było zupy na blogu, czas sięgać po młode listeczki. ;) Dziś zapraszam na kalarepkową!

 

zupa z kalarepy

zupa z kalarepki

Potrzebne składniki:

na wywar

  • większa marchewka (lub dwie mniejsze)
  • pietruszka
  • 1/2 dużej cebuli
  • jedna odnoga selera naciowego (nie miałam zwykłego)
  • zielę angielskie, liść laurowy, sól

Pozostałe składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 3 młode kalarepki z liśćmi
  • 3 średnie ziemniaki
  • pęczek koperku
  • olej tłoczony na zimno
  • majeranek, sos sojowy, pieprz syczuański

 

Jarzyny na wywar kroimy wedle uznania i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy ziarenka ziela angielskiego i kilka listków laurowych.

 

W międzyczasie połówkę cebuli kroimy w kostkę, kalarepkę w paseczki, nać drobno, jednak liście zostawiamy na później.

Obieramy ziemniaki, kroimy w większe kawałki.

Cebulę szklimy na oleju, dodajemy kalarepkę, podlewamy co chwilę odrobiną wody, na końcu dodajemy drobno posiekane liście.

Musimy znaleźć czas na ugotowanie ziemniaków (ja zrobiłam to w oddzielnym garnku, można gotować razem z jarzynami).

 

Do gotujących się w niewielkiej ilości wody (ok. 10 min.)  ziemniaków dodajemy kalarepkę z cebulką i przelewamy nasz wywar. Całość gotujemy na niewielkim ogniu ok. 5 min., w międzyczasie doprawiając zupę majerankiem, pieprzem, sosem sojowym i posiekanym drobno koperkiem.

 

Smacznego!