Nie wiem jak Wy, ale ja kiedy jestem głodna i nie mam specjalnej ochoty na gotowanie, stawiam na piekarnik i naczynie żaroodporne, do którego można wrzucić wszystko. Tak było i tym razem, co jak co, ale jak na studentkę przystało zdarza mi się przyrządzić coś, z niczego. ;)

 

Potrzebne składniki:

Zapiekanka z ziemniakami

  • kilka ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać pozostałości z obiadu dnia wcześniejszego)
  • 1-2 średnie marchewki
  • papryka biała
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2-4 ząbki czosnku
  • kilka plasterków łagodnego sera żółtego (ja użyłam Aldamer MSM Mońki)
  • pęczek natki pietruszki
  • tymianek, majeranek
  • sok z cytryny
  • olej z pestek winogron
  • kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie: (ok. 4-5 porcji)

  1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy ok. 15-20 min.
  2. Ziemniaki ugniatamy, dodajemy odrobinę oleju, wyciśniętego czosnku, przyprawiamy sosem sojowym, tymiankiem, majerankiem.
  3. Część ziemniaków wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, następną warstwę stanowi uprzednio odsączona fasola z majerankiem.
  4. Kolejno marchewka, wyciśnięty czosnek i kilka plastrów sera,
  5. Następnie pokrojona w cienkie plastry papryka, suszone pomidory i posiekana drobno lub zblendowana natka pietruszki z sokiem z cytryny.
  6. Na wierzchu wykładamy pozostałe ziemniaki wymieszane z żółtym serem bądź mozzarellą.

Wstawiamy do piekarnika na 25 min. (termoobieg 180 st. C. ,5 min. przed końcem 200 st. C.)

 

Zapiekanka na głodniaka

 

Smacznego!