Zazwyczaj nie chce mi się bawić w małe foremki i decyduję się po prostu na tartę, jednak przekonałam się do wykonania tartaletek na jeden kęs i przy okazji wymyśliłam nowy przepis na spód tarty. ;)

 

Tartaletki z wegańską galaretką

 

 

Potrzebne składniki (ciasto; ok 15 tartaletek):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1/4 szklanki maślanki (zwracajcie uwagę na tę bez mleka w proszku!)
  • 2 łyżeczki masła migdałowego (ja użyłam prażonego z Primaviki)

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, następnie dodajemy olej, całość mieszamy, dolewając maślankę i masło migdałowe.

Ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.

 

 

 

 

 

Pozostałe składniki:

1/2 szkl. ulubionego soku bez konserwantów (najlepiej samemu wycisnąć – u mnie jabłko + winogrono + rokitnik)

1/2 szkl. wody

2 łyżeczki agaru

garstka truskawek (dodajemy do soku)

owoce: jagody, poziomki, truskawki

 

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je i wycinamy do foremek, wstawiamy do piekarnika na 10-12 min. temperatura 170-180 st. C.

 

W międzyczasie zagotowujemy sok z wodą i truskawkami, gdy doprowadzimy do wrzenia dodajemy agar i energicznie mieszamy, pozostawiamy na małym ogniu przez 10-15 min.

 

Po wyjęciu spodów tartaletek z piekarnika wypełniamy je sezonowymi owocami i zalewamy naszą galaretką.

Pozostawiamy do wystygnięcia na ok. 40-60 min.

 

Tarta z galaretką wegąńską :)

Smacznego! ;)

 

 Słów kilka o właściwościach: 

 

Migdały: dostarczają duże ilości witaminy E, wzmacniającej naczynia krwionośne i chroniącej przed miażdżycą, witaminę B2, odgrywającą istotną rolę w procesach metabolicznych człowieka oraz kwas foliowy, wpływający m.in. na pracę systemu nerwowego.

Jagody, poziomki, truskawki: 

Jagody stanowią znakomity środek zapobiegający nowotworom. Badania przeprowadzone w laboratorium z wykorzystaniem wyciągu z sześciu rodzaju jagód (czarne jagody, jeżyny, maliny, borówka amerykańska, borówka i truskawka) wykazały, że hamują one rozwój komórek rakowych w przypadku nowotworów szczęki, piersi, odbytu i prostaty.

Swoje dobroczynne działanie owoce te zawdzięczają występujących w nich w dużej ilości przeciwutleniaczom. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które niszczą wolne rodniki, czyli agresywne substancje, które atakują i uszkadzają ścianki komórek, powodują ich starzenie, a nawet mogą przyczyniać się do powstawania komórek rakowych.

Przeciwutleniacze wzmacniają także układ odpornościowy, zmniejszają bóle w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, ułatwiają trawienie i łagodzą stany zapalne żołądkowo-jelitowe oraz zmniejszają ryzyko zawału i udaru mózgu.

Odsyłam po całość artykułu na ten temat - klik.

 

Masło migdałowe Primavika