Korzystając w pełni z sezonu na pomidory, kabaczki, smaczne ziemniaki, młodą cebulę zachęcam do przyrządzenia bardzo prostej warzywnej zapiekanki. Jej przygotowanie ogranicza się do pokrojenia sezonowych warzyw i czasu oczekiwania na ich upieczenie w piekarniku.

Zapiekanka z sezonowych warzyw

Potrzebne składniki:

(w zależności od zapotrzebowania na porcje, polecam ilość wedle uznania :))

  • kilka dojrzałych pomidorów gruntowych*
  • 1-2 kabaczki/cukinie
  • 2-3 młode cebule
  • 1 większy bakłażan
  • kilka ziemniaków
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • czubryca
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • kilka ząbków czosnku

 

Do natartego oliwą naczynia wkładamy naprzemiennie warzywa pokrojone w plastry (ok. 1 cm.) , całość skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, wtykamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, przyprawiamy czubrycą, świeżym tymiankiem i bazylią.

Naczynie przykrywamy folią i pieczemy w 200 st. C. przez ok. 25 min. , zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze aż całość się przyrumieni (możemy posłużyć się termoobiegiem).

 

Gdy warzywa będą gotowe możemy (w wersji niewegańskiej) dodać pokruszoną fetę i skropić całość octem balsamicznym.

 

*polecam sparzyć pomidory i obrać je ze skórki

Smacznego!

 

Przepis bierze udział w akcji: