Czy kasza gryczana musi być nudna? Stanowić tylko dodatek do obiadu? Niekoniecznie, zachęcam do przygotowania chrupiących placuszków gryczanych. :)

 

Gryczanki – placuszki gryczane

 

 

 

 

Potrzebne składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej (lub filiżanka)
  • 4-5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 jajo (z chowu wolnowybiegowego)
  • garść natki pietruszki
  • 1-2 ogórki kiszone
  • olej rzepakowy (tłoczony na zimno)

 

 

 

 

 

 

 

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy (mnie zostało odrobinę mniej niż woreczek, ponieważ podzieliłam się z psem :)) dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki i pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą, mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki.

Smażymy z obu stron po ok. 2 min. (dociskając do patelni delikatnie łopatką).

 

Świetnie smakują z pastą z pieczonej papryki, bakłażana i czosnku (ajvar / ljutenica).

 

kotlety z kaszy gryczanej

Smacznego! ;)