Tarta ta powstała przy nagłej ochocie na coś słodkiego i potrzebie wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej.

Idealnie trafi w gusta tych, którzy są fanami „niesłodkich słodyczy”. ;-)

Tarta na orkiszowym spodzie

 

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  •  1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 1/2 szkl. wody

Ciasto: Do mąki z solą i przyprawami dodajemy olej, mieszamy i stopniowo dolewamy wodę, zagniatamy, tworzymy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 min. (jeżeli nam się spieszy możemy na chwileczkę włożyć do zamrażarki).

Następnie wałkujemy cienko na okrągły placek, wykładamy do natłuszczonej foremki i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy 10-12 min.

Pozostałe składniki:

  • 1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 filiżanka wiórek kokosowych
  • 4 łyżki budyniu kakaowego bez cukru
  • 5 łyżeczek masła sezamowego słodzonego agawą (Primavika)
  • sok z cytryny
  1. Wiórki kokosowe zalewamy wrzątkiem  (tak żeby przykryć powierzchnię) i odstawiamy do nasączenia.
  2. Ugotowaną kaszę blendujemy na gładko (z odrobiną wody).
  3. Namoczone wiórki blendujemy dolewając stopniowo  ok. 1 szkl. wody.
  4. Kaszę łączymy z wiórkami i gotujemy na małym ogniu, dosypując 4 łyżki budyniu, energicznie mieszamy.
  5. Jeśli masa wydaje nam się za gęsta możemy dolać wody.
  6. Wciskamy odrobinę soku z cytryny.
  7. Dosładzamy całość masłem sezamowym z agawą. *
  8. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na nasz spód tarty.
  9. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce.
  10. Na wierzch można rozpuścić jeszcze 2 łyżeczki masła sezamowego z 2 łyżeczkami ciepłej wody, uzyskamy wtedy taki jasny wzorek. ;)

 

*Jeśli wyda się Wam mało słodkie, dodajcie miodu, syropu z agawy, bądź innego ulubionego słodziwa. ;)

 

Wegańska tarta bez cukru

Smacznego!