Ten prosty przepis zrodził się w mojej głowie z chęci na przygotowanie zdrowszej alternatywy naleśników (orkiszowych bez mleka), z domową kiszoną kapustą, podkreśloną przez ostrość papryki i garam masali

 

Naleśniki na wynos ;)

 

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. orkiszowej
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 1 jajko (od szczęśliwej kurki)
  • 1 szklanka wody wysokonasyconej (plus odrobina w zanadrzu)
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Do przygotowania farszu potrzebujemy:

  • 100 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 większej cukinii
  • kawałek pora
  • 5 łyżek pomidorów z puszki krojonych
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sok z cytryny
  • pieprz syczuański
  • majeranek
  • papryka ostra czerwona
  • garam masala
  • sos sojowy


  • opcjonalnie 50 g sera camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną)

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy.
  2. Kapustę i pieczarki kroimy drobno, cukinię ścieramy na tarce (grube baśki), pora kroimy w półplasterki, wszystko dusimy na małym ogniu ok. 10 min., dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, sok z cytryny oraz pomidory, całość mieszamy i przyprawiamy, pozostawiamy chwilę na patelni.
  3. Naleśniki smażymy na patelni do naleśników, dodając oleju tylko przy smażeniu pierwszego.
  4. Na naleśniki układamy plaster sera camembert i wykładamy płasko farsz na połowę powierzchni, zawijamy w rulon i podgrzewamy na suchej patelni.

Naleśniki orkiszowe

 

Rady
Gdy odstawimy ciasto przynajmniej na 20-30 min. będzie one bardziej elastyczne i nie będzie rwało się podczas smażenia i odwracania.

*wodę do ciasta dodajemy z wyczuciem :)
 

…z wyraźnym farszem :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepis bierze udział w akcji:
Naleśniki wiosenne FIT